marți, 29 noiembrie 2011

Cat costa sa-ti tratezi dintii?

Unul din aspectele pentru care evitam sa mergem la dentist este costul. In special in contextul minunatei crize dintii raman printre ultimele prioritati . Drept urmare ii neglijam si ajungem la  probleme dentare grave care se traduc prin costuri mai mari si prin multe ore de stat pe scaunul de tortura. Cine si-ar dori asa ceva?
Ce-ar fi daca v-as spune ca exista o metoda simpla prin care costurile tratamentelor  stomatologice poate scadea cu 80%. Subliniez cu 80% nu "la 80%". Probabil ca va imaginati ca vreau sa vand vreun produs  minune. Nicidecum, produsul respectiv e vechi de cand lumea si accesibil oricui.. Acesta  se numeste preventie sau profilaxie.
Exemplu: un pacient se prezinta la mine cu o durere de masea. In urma consultului descopar o carie profunda complicata al carei tratament (scos nervul, pivot, coroana ceramica) costa 1000 de lei. Daca acelasi pacient s-ar fi prezentat in urma cu o luna,  inainte ca acea carie sa devina complicata, costurile ar fi fost de 200 de lei si tratamentul ar fi durat de 5 ori mai putin. Mai mult, daca pacientul s-ar fi prezentat la control periodic, acea carie fie n-ar fi aparut fiindca am fi eliminat factorii favorizanti din timp, fie as fi descoperit-o in stadiu incipient si tratamentul ar fi costat 80 de lei.
Alt exemplu: pacientul se prezinta la dentist cu dinti mobili si gingii inflamate si dureroase : suna familiar? Este asa numita paradentoza, de fapt numele corect este parodontopatie marginala cronica. Deja in acest stadiu planul de tratament este fie foarte costisitor fie foarte neplacut : proteze mobilizabile, din-acelea care se scot si se igienizeaza zilnic. Daca acest pacient ar fi facut controale periodice nu s-ar mai fi ajuns aici. iar costurile ar fi fost de 200-400 de lei pe an.
 Multi dintre pacientii mei motiveaza ca uita sa vina la contol periodic intrucat sunt 6 luni intre sedinte. Exista solutie: asistenta mea ii suna pentru a-i programa la fiecare 6 luni.

In concluzie: actionati azi! Gasiti un dentist dispus sa va treaca intr-un program de monitorizare continua si costurile tratamentelor vor fi mult mai mici decat peste cateva luni. E mult mai usor sa previi decat sa tratezi!

vineri, 25 noiembrie 2011

Caria simpla

Continuu aici seria postarilor de pe pagina de facebook . Acolo am discutat despre profilaxie , sa mergem mai departe la afectiuni si tratamente.  Cea mai frecventa si banala afectiune dentara este caria. Carille pot fi simple sau complicate (cand ajung la nerv). Caria simpla trece de multe ori neobservata de catre pacient ba chiar uneori si de catre medic. Apare ca o coloratie in santuri, fosete sau pe suprafetele dintilor. Caria simpla e de cele mai multe ori nedureroasa si uneori insotita de sensibilitate la rece, cald, dulce etc. Uneori nu apare pe suprafetele vizibile ale dintilor ci pe cele dintre ei, greu accesibile. Aceste carii pot evolua rapid catre carie complicata insotita de dureri mari si tratamente mai complexe si costisitoare. De aceea recomand tuturor pacientilor mei control periodic pentru a depista cariile in stadiu incipient.
   Tratamentul cariei simple este de asemeni simplu : se curata partea de tesut dentar afectat si se inlocuieste cu un material compozit fotopolimerizabil sau cu o incrustatie ceramica sau din metal nobil.
   Atasez cateva poze de la un caz de-al meu unde cariile nu erau vizibile dar am banuit existenta lor si am confirmat-o radiografic. Desi pacienta se periaza corect , cariile au aparut datorita faptului ca nu foloseste ata dentara.


La consult am observat o usoara coloratie ce se intrevedea prin transparenta smaltului.

 Radiografia a confirmat suspiciunea initiala: carii simple interdentare, zona respectiva apare tansparenta pe radiografie datorita demineralizarii.

 Dupa indepartarea smaltului e evidenta afectarea dentinei.

 Imagine finala dupa obturare (plombare)
talk to me :)

Bine ati venit !

Aceasta pagina este dedicata tuturor persoanelor interesate de sanatatea dintilor lor. Aici voi publica periodic articole cu si despre dinti, sanatate orala, metode moderne de tratament si diagnostic dentar. Va incurajez sa ma intrebati orice despre problemele voastre din aria asta. Hai sa avem discutii relaxate departe de zgomotul infernal al turbinei si de stressul scaunului "de tortura" :)

Florin