duminică, 8 ianuarie 2012

Implantul dentar : o necesitate, nu un lux

   Nu se mai poate vorbi de stomatologie moderna fara implant dentar. Totusi este un subiect destul de controversat, se vehiculeaza la televizor, pe internet, din gura in gura tot felul de opinii contradictorii care au darul de a contraria si speria  pacientii. O sa incerc sa analizez cateva:
   Implantul dentar e dureros. Gresit ! Interventia in sine este total nedureroasa, disconfortul ei este mai mic decat al unei extractii simple iar aplicarea unui implant dureaza 15-30 de minute. 
   Implanturile  pot fi respinse de organism. Posibil, dar probabilitatea este infima. In literatura de specialitate dupa care am studiat eu implantologia sunt date rate de succes de 96-98 % dupa 5 ani. Intrucat in cabinetul meu se pun doar de 4 ani, inca nu am vazut niciunul cazut. 
   Implanturile dentare sunt extrem de scumpe. Asta e relativ. In ultimul timp au aparut pe piata nenumarate sisteme de implanturi si majoritatea cabinetelor au inceput sa le ofere astfel incat pretul lor a ajuns unul corect. In urma cu 10 ani media era 1000 de euro, in urma cu 5 ani  era 550 iar actualmente au ajuns cam 350.
   Sa presupunem ca ati pierdut un dinte (masea) datorita unei carii netratate la timp. Inlocuirea lui se poate face prin punte sau prin implant + coroana.  Preturile celor doua manopere este asemanator. Diferente : pentru punte sunt afectati 2 dinti vecini , posibil sanatosi, timpul insumat  petrecut pe scaunul dentar este de 4-5 ore si trebuie sa suportati 3-4  anestezii. Pentru implant timpul total e de 1-1.5 ore, 1 singura anestezie iar mai important decat orice : nu ne atingem de dintii vecini sanatosi !
   Exista multe curente, concepte si scoli de implantologie. Ceea ce am scris mai sus e valabil doar in cazul protocolului pe care-l folosesc eu : implanturile nu se pun imediat dupa extractie ci numai dupa vindecarea corecta a gingiei si implanturile nu se protezeaza imediat si numai dupa integrarea  lor de catre organism.
   Aceste lucruri le-am invatat urmand cursurile GEPI conduse de Prof. Mattout singurul profesor la care am vazut cazuri cu implanturi puse in urma cu 30 de ani si aflate inca pe pozitie.  http://www.gepi-mattout.com/ 

Sper ca aceste clarificari sa va fie de folos iar daca aveti intrebari nu ezitati sa mi le puneti aici sau pe pagina de Facebook

Va doresc un an nou lipsit de orice dureri .

Florin