marți, 14 februarie 2012

Ce sunt dintii de portelan?



O intrebare pe care o primesc frecvent de la pacientii mei este : Ce-s aia dinti de portelan, cum arata, la ce folosesc si oare poti desface sticle de bere cu ei  !?

Dintii de portelan sunt coroane ce substituie coroanele dintilor naturali afectate de carie , fracturi, sau pe cele slefuite in scop protetic. Suna destul de pompos dar e  simplu de inteles. In cazul in care coroana unui dinte natural este afectata  de carie si se pierde o parte din volumul ei, acea parte pierduta se inlocuieste cu o piesa protetica ceramica. aceasta poate fi o coroana totala care imbraca in totalitate dintele sau o coroana partiala care imbraca doar 3 sau 4 suparafete ale dintelui (eu zic dinte inclusiv la masele). de asemeni piesa protetica poate fi si un "inlay" sau incrustatie adica un fel de plomba din ceramica..


In aceasta imagine este o coroana metalo-ceramica pe suport nobil (aur 24k) vazuta din interior.









In aceasta imagine este aceeasi coroana "in situ"
(incisivul lateral stang)






O alta varianta, moderna a coroanelor ceramice este coroana integral-ceramica sau "all-ceramic crown" . Acesta este construite exclusiv din ceramica, nu are structura metalica, lucru care duce la o rezistenta mai mica dar la o estetica si o biocompatibilitate mai mare.


 Dintele (maseaua) preparat pentru restaurare prin coroana cimentata.















coroana integral ceramica pe modelul de lucru de laborator


Coroana pe pozitie imediat dupa cimentare 




O alta varianta la mare moda acum este coroana ceramica pe suport de oxid de zirconiu. Eu personal am pus peste 150 de astfel de coroane dar am renuntat la ele. Sunt mai putin estetice decat coroanele obisnuite, au adeziune foarte slaba ceea ce le face sa se descimenteze in timp, sunt casante, nu putine s-au fracturat. Peste toate astea, au un cost exorbitant. Concluzia mea personala : Zirconiu sucks! 


Atunci cand lipseste un diinte, una din metodele folosite pentru inlocuirea lui este puntea dentara. In mare Procedura este asta: se slefuiesc dintii vecini, din fata si din spatele celui lipsa , se amprenteaza si se trimit in laborator unde tehnicianul realizeaza o punte metalo-ceramica. Avantaje: cost relativ mai mic decat reconstituirea prin implant. Dezavantaje: afectarea a 2 dinti sanatosi, timp mare petrecut pe scaunul dentistului, dificultati la igienizarea zonei de corp de punte, acolo unde lipseste dintele initial. Uneori este indicata, acolo unde dintii vecini sunt deja afectati de carii, eventual au suferit interventii endodontice (scoaterea nervului.) Eu personal nu pun punti in cazul in care dintii vecini sunt neafectati, recomand intotdeauna implantul dentar.


Dintii preparati prin slefuire pentru punte.

                                                          Amprenta dintilor stalpi.








                                                                                     
 Puntea pe pozitie.

In mare cam astia sunt dintii de portelan, astept cu interes intrebari aici sau pe pagina de Facebook. Multumesc !