miercuri, 15 februarie 2012

Aspecte psihologice ale relatiei dentist-pacient : teama de durere



   Durerea este unul din cei mai importanti factori care influenteaza colaborarea dintre dentist si pacient. Cum s-o prevenim, s-o evitam sau macar s-o facem mai suportabila? Tuturor ne e frica de durere in diverse grade, de la o usoara teama, dominata usor de vointa, pana la o algofobie reala, necontrolabila si care ne influenteaza direct deciziile si actiunile.

   Teama de durere sau algofobia este un termen ce deriva din limba greaca, mai exact din ἄλγος, álgos, adica durere si φόβος, phóbos, adica frica, desemnand o teama persistenta si anormala de suferinta, o frica mult mai puternica decat cea pe care o simte un om obisnuit. In general poate fi tratata psihologic cu ajutorul terapiei cognitiv-comportamentale, dar in cazurile mai severe poate fi de ajutor medicatia anti-anxietate prescrisa de catre medicul specialist.

   Neexistand o statistica romaneasca privitoare la amploarea si consecintele fricii de durere in context stomatologic, fac apel la expertiza mea profesionala si avansez ipoteza ca in cele mai multe cazuri experientele directe, traumatice, duc adesea la aparitia algofobiei in variatele ei grade de intensitate, de la un usor disconfort pana la refuzul tratamentului stomatologic cand acesta este imperios necesar.
  Experienta indirecta poate fi de asemenea un factor perturbator, impiedicand o persoana usor influentabila sa se prezinte la dentist in urma relatarilor altor pacienti cu privire la propriile lor experiente traumatice pe scaunul stomatologului, sau pur si simplu in urma vizionarii unor astfel de scene, adesea vizibil exagerate, grotesti, tragi-comice.

   Majoritatea pacientilor evita prezentarea la dentist pana in momentul unei urgente (durere de dinte sau abces dentar). De obicei in cazul urgentelor interventia este mai complexa si mai invaziva, intarind astfel frica de durere in loc sa o amelioreze.
Medicul dentist, pe langa tratarea problemelor dentare, trebuie sa stie si cum sa ajute pacientul sa invinga teama de durere. Comunicarea este esentiala, fiind indicat ca medicul sa explice pacientului procedura si masurile pe care le ia pentru indepartarea si prevenirea durerii. Este important ca totul sa fie facut doar cu acceptul pacientului si la initiativa lui, chiar daca se mareste putin timpul alocat explicarii procedurilor si luarii deciziilor privitoare la tratament. Discutia se va purta pe un ton calm si neamenintator, ba chiar cu umor. Un zambet valoreaza foarte mult in incurajarea pacientului. Uneori se foloseste medicatie calmanta dar aceasta ar trebui sa fie doar ultima solutie si doar in cazuri extreme, deoarece pot aparea reactii adverse si dependenta.

   Zilele trecute m-am intalnit cu o pacienta veche de a mea pe care o am in tratament de 8 ani. La inceputul colaborarii noastre avea o teama profunda de durere. Au fost necesare 3 sedinte de discutii doar pentru a o convinge sa se aseze pe scaunul de tratament. Am stat de vorba foarte mult pana cand a reusit sa-si invinga frica si sa putem duce tratamentele la bun sfarsit. Acum, 8 ani mai tarziu, sedintele decurg normal si le suporta fara efort. Nu a fost nevoie niciodata de medicatie sedativa.
   Un alt pacient de-al meu incepea sa rada nervos si necontrolat cand imi puneam masca de consultatie. In momentul anesteziei avea reactii involuntare nefiresti, avand o frica ingrozitoare de ac. Am sustinut cateva sedinte de discutii in care i-am explicat metodele adjuvante anestezice, una din acestea fiind anestezia topica locala inaintea injectiei (mai concret tamponarea locului cu o solutie anestezica de contact). Injectarea anestezicului se face treptat: intai o cantitate mica timp de o secunda, asteptam "sa prinda", apoi mai injectam 3 secunde si tot asa pana obtinem anestezierea completa. Astfel pacientul simte doar o intepatura vaga, in prima secunda. Ca si in cazul mentionat anterior, dupa cativa ani de colaborare sedintele decurg normal si relaxat si cu acest pacient.

   In general frica de durere ne impiedica sa ajungem la timp la dentist . Se ajunge astfel la situatii aberante in care un pacient suporta 2 saptamani de dureri ingrozitoare la o masea doar pentru a evita o durere mult mai mica. Mai grav: suporta durerile si disconforturile dentare pana cand ajunge la un stadiu atat de avansat de afectare incat nu mai poate manca sau nu mai poate functiona bine in societate din motive estetice. De obicei in astfel de cazuri tratamentul este adesea complex si costisitor.

  Totdeauna imi incurajez pacientii sa vina la consult, doar consult. Putem petrece jumatate de de ora facand doar radiografii, discutand problemele lor si variante de tratament. De obicei o astfel de sedinta le da incredere si curaj si reusesc sa treaca mai usor peste teama. In tarile civilizate, la clinicile mari exista psihologi ce ajuta pacientii sa treaca peste teama de durere. De asemenea exista comunitati online in care se discuta probleme de acest gen si s-a demonstrat ca participarea la astfel de discutii e benefica in tratarea anxietatii dentare.

Dr. Psiholog Ana Leibovici Hutanu
Dr. Florin Dediu

marți, 14 februarie 2012

Ce sunt dintii de portelan?



O intrebare pe care o primesc frecvent de la pacientii mei este : Ce-s aia dinti de portelan, cum arata, la ce folosesc si oare poti desface sticle de bere cu ei  !?

Dintii de portelan sunt coroane ce substituie coroanele dintilor naturali afectate de carie , fracturi, sau pe cele slefuite in scop protetic. Suna destul de pompos dar e  simplu de inteles. In cazul in care coroana unui dinte natural este afectata  de carie si se pierde o parte din volumul ei, acea parte pierduta se inlocuieste cu o piesa protetica ceramica. aceasta poate fi o coroana totala care imbraca in totalitate dintele sau o coroana partiala care imbraca doar 3 sau 4 suparafete ale dintelui (eu zic dinte inclusiv la masele). de asemeni piesa protetica poate fi si un "inlay" sau incrustatie adica un fel de plomba din ceramica..


In aceasta imagine este o coroana metalo-ceramica pe suport nobil (aur 24k) vazuta din interior.









In aceasta imagine este aceeasi coroana "in situ"
(incisivul lateral stang)






O alta varianta, moderna a coroanelor ceramice este coroana integral-ceramica sau "all-ceramic crown" . Acesta este construite exclusiv din ceramica, nu are structura metalica, lucru care duce la o rezistenta mai mica dar la o estetica si o biocompatibilitate mai mare.


 Dintele (maseaua) preparat pentru restaurare prin coroana cimentata.















coroana integral ceramica pe modelul de lucru de laborator


Coroana pe pozitie imediat dupa cimentare 




O alta varianta la mare moda acum este coroana ceramica pe suport de oxid de zirconiu. Eu personal am pus peste 150 de astfel de coroane dar am renuntat la ele. Sunt mai putin estetice decat coroanele obisnuite, au adeziune foarte slaba ceea ce le face sa se descimenteze in timp, sunt casante, nu putine s-au fracturat. Peste toate astea, au un cost exorbitant. Concluzia mea personala : Zirconiu sucks! 


Atunci cand lipseste un diinte, una din metodele folosite pentru inlocuirea lui este puntea dentara. In mare Procedura este asta: se slefuiesc dintii vecini, din fata si din spatele celui lipsa , se amprenteaza si se trimit in laborator unde tehnicianul realizeaza o punte metalo-ceramica. Avantaje: cost relativ mai mic decat reconstituirea prin implant. Dezavantaje: afectarea a 2 dinti sanatosi, timp mare petrecut pe scaunul dentistului, dificultati la igienizarea zonei de corp de punte, acolo unde lipseste dintele initial. Uneori este indicata, acolo unde dintii vecini sunt deja afectati de carii, eventual au suferit interventii endodontice (scoaterea nervului.) Eu personal nu pun punti in cazul in care dintii vecini sunt neafectati, recomand intotdeauna implantul dentar.


Dintii preparati prin slefuire pentru punte.

                                                          Amprenta dintilor stalpi.








                                                                                     
 Puntea pe pozitie.

In mare cam astia sunt dintii de portelan, astept cu interes intrebari aici sau pe pagina de Facebook. Multumesc !





Aspecte psihologice si deontologice ale relatiei dentist-pacient

In urma unui mic sondaj facut pe Facebook, acest subiect , propus de prietena mea Dr.Psiholog Ana Leibovici Hutanu, a starnit un larg interes. Din pacate subiectul este mult prea vast pentru a pute fi tratat intr-un singur articol asa ca il vom aborda gradual.

Aspecte psihologice :


  • Teama de durere  (algofobia)
  • Frica de contaminare-infectare cu diverse boli infectioase (hepatita, HIV )
  • Teama de intimitate
  • Anxietate cu privire la insecuritatea financiara
  • Educatie medicala-stomatologica deficitara
  • Vulnerabilitate

Aspecte deontologice:
  • Confidentialitatea
  • Respectul reciproc
  • Evitarea depasirii unui anumit grad intim de intimitate
  • Prezentarea corecta a optiunilor.
Multumesc Ana,  pentru aceasta structura , pe care eu voi incerca sa construiesc :) !