miercuri, 15 februarie 2012

Aspecte psihologice ale relatiei dentist-pacient : teama de durere



   Durerea este unul din cei mai importanti factori care influenteaza colaborarea dintre dentist si pacient. Cum s-o prevenim, s-o evitam sau macar s-o facem mai suportabila? Tuturor ne e frica de durere in diverse grade, de la o usoara teama, dominata usor de vointa, pana la o algofobie reala, necontrolabila si care ne influenteaza direct deciziile si actiunile.

   Teama de durere sau algofobia este un termen ce deriva din limba greaca, mai exact din ἄλγος, álgos, adica durere si φόβος, phóbos, adica frica, desemnand o teama persistenta si anormala de suferinta, o frica mult mai puternica decat cea pe care o simte un om obisnuit. In general poate fi tratata psihologic cu ajutorul terapiei cognitiv-comportamentale, dar in cazurile mai severe poate fi de ajutor medicatia anti-anxietate prescrisa de catre medicul specialist.

   Neexistand o statistica romaneasca privitoare la amploarea si consecintele fricii de durere in context stomatologic, fac apel la expertiza mea profesionala si avansez ipoteza ca in cele mai multe cazuri experientele directe, traumatice, duc adesea la aparitia algofobiei in variatele ei grade de intensitate, de la un usor disconfort pana la refuzul tratamentului stomatologic cand acesta este imperios necesar.
  Experienta indirecta poate fi de asemenea un factor perturbator, impiedicand o persoana usor influentabila sa se prezinte la dentist in urma relatarilor altor pacienti cu privire la propriile lor experiente traumatice pe scaunul stomatologului, sau pur si simplu in urma vizionarii unor astfel de scene, adesea vizibil exagerate, grotesti, tragi-comice.

   Majoritatea pacientilor evita prezentarea la dentist pana in momentul unei urgente (durere de dinte sau abces dentar). De obicei in cazul urgentelor interventia este mai complexa si mai invaziva, intarind astfel frica de durere in loc sa o amelioreze.
Medicul dentist, pe langa tratarea problemelor dentare, trebuie sa stie si cum sa ajute pacientul sa invinga teama de durere. Comunicarea este esentiala, fiind indicat ca medicul sa explice pacientului procedura si masurile pe care le ia pentru indepartarea si prevenirea durerii. Este important ca totul sa fie facut doar cu acceptul pacientului si la initiativa lui, chiar daca se mareste putin timpul alocat explicarii procedurilor si luarii deciziilor privitoare la tratament. Discutia se va purta pe un ton calm si neamenintator, ba chiar cu umor. Un zambet valoreaza foarte mult in incurajarea pacientului. Uneori se foloseste medicatie calmanta dar aceasta ar trebui sa fie doar ultima solutie si doar in cazuri extreme, deoarece pot aparea reactii adverse si dependenta.

   Zilele trecute m-am intalnit cu o pacienta veche de a mea pe care o am in tratament de 8 ani. La inceputul colaborarii noastre avea o teama profunda de durere. Au fost necesare 3 sedinte de discutii doar pentru a o convinge sa se aseze pe scaunul de tratament. Am stat de vorba foarte mult pana cand a reusit sa-si invinga frica si sa putem duce tratamentele la bun sfarsit. Acum, 8 ani mai tarziu, sedintele decurg normal si le suporta fara efort. Nu a fost nevoie niciodata de medicatie sedativa.
   Un alt pacient de-al meu incepea sa rada nervos si necontrolat cand imi puneam masca de consultatie. In momentul anesteziei avea reactii involuntare nefiresti, avand o frica ingrozitoare de ac. Am sustinut cateva sedinte de discutii in care i-am explicat metodele adjuvante anestezice, una din acestea fiind anestezia topica locala inaintea injectiei (mai concret tamponarea locului cu o solutie anestezica de contact). Injectarea anestezicului se face treptat: intai o cantitate mica timp de o secunda, asteptam "sa prinda", apoi mai injectam 3 secunde si tot asa pana obtinem anestezierea completa. Astfel pacientul simte doar o intepatura vaga, in prima secunda. Ca si in cazul mentionat anterior, dupa cativa ani de colaborare sedintele decurg normal si relaxat si cu acest pacient.

   In general frica de durere ne impiedica sa ajungem la timp la dentist . Se ajunge astfel la situatii aberante in care un pacient suporta 2 saptamani de dureri ingrozitoare la o masea doar pentru a evita o durere mult mai mica. Mai grav: suporta durerile si disconforturile dentare pana cand ajunge la un stadiu atat de avansat de afectare incat nu mai poate manca sau nu mai poate functiona bine in societate din motive estetice. De obicei in astfel de cazuri tratamentul este adesea complex si costisitor.

  Totdeauna imi incurajez pacientii sa vina la consult, doar consult. Putem petrece jumatate de de ora facand doar radiografii, discutand problemele lor si variante de tratament. De obicei o astfel de sedinta le da incredere si curaj si reusesc sa treaca mai usor peste teama. In tarile civilizate, la clinicile mari exista psihologi ce ajuta pacientii sa treaca peste teama de durere. De asemenea exista comunitati online in care se discuta probleme de acest gen si s-a demonstrat ca participarea la astfel de discutii e benefica in tratarea anxietatii dentare.

Dr. Psiholog Ana Leibovici Hutanu
Dr. Florin Dediu