miercuri, 28 martie 2012

Ce este parodontoza si cum o putem trata ?

Numele corect al acestei boli este "Parodontopatie marginala cronica" dar popular este cunoscuta si ca paradentoza sau parodontoza. Aceasta boala afecteaza  sistemul de suport al dintilor adica gingia, ligamentul de sustinere al dintelui si osul alveolar.  Cauzele principale ale acestei boli sunt microorganismele  prezente in placa dentara bacteriana. Placa dentara este o pelicula aderenta sau un biofilm ce se ataseaza pe suprafata dintilor si poate fi indepartata prin periaj  si alte masuri de igienizare. Lipsa unei igiene adecvate duce la acumulare de placa dentara care in timp provoaca aparitia Parodontopatiei marginale cronice.

Semnele si simptomele perodontopatiei sunt :
1) in stadiu timpuriu gingii inflamate , sangerari gingivale si halitoza (respiratie urat mirositoare)
2) in stadii avansate : retragerea gingiei ce rezulta intr-o aparenta alungire a dintilor si aparitia mobilitatii dentare: dintii incep sa se miste din ce in ce mai tare lucru ce duce  chiar la pierderea lor.

Primele semne sunt usor trecute cu vederea de catre pacienti, sangerarile gingivale impiedicand igienizarea corecta si ducand la o acumulare si mai mare de placa dentara microbiana. De asemenea o igiena deficitara duce si la aparitia tartrului dentar care nu este altceva decat placa dentara ce a acumulat minerale din saliva. Tartrul este aproape imposibil de indepartat prin igiena zilnica, de aceea se recomanda detartraje periodice.

Cauza agravanta principala o reprezinta fumatul deoarece  fumatorii acumuleaza mai usor tartru.Fumatul scade si aportul sanguin al gingiei  astfel ducand la o slaba oxigenare  si la un raspuns imun diminuat.

TRATAMENT : 

-Indepartarea corecta a placii dentare prin periaj,  folosirea atei si a apei de gura.
-Detartrajul  periodic
-Renuntarea la fumat

In stadii avansate tratamentul este mai complex : indepartarea placii si tartrului de pe radacinile dintilor, prin interventii chirurgicale, reducerea chirurgicala a pungilor parodontale formate in jurul dintilor, regenerarea osoasa ghidata .

Simpla mentionare a cuvantului "chirurgie" aduce un usor tremur in glasul pacientilor mei, de aceea  recomad calduros controlul periodic ce ajuta la depistarea bolii inca din stadii timpurii. Tratamentul fazelor incipiente este mult mai usor si mai ales  ieftin comparativ cu al bolii in stadiu avansat.

Cu speranta ca v-am fost de folos, va  doresc o primavara minunata!