marți, 29 noiembrie 2011

Cat costa sa-ti tratezi dintii?

Unul din aspectele pentru care evitam sa mergem la dentist este costul. In special in contextul minunatei crize dintii raman printre ultimele prioritati . Drept urmare ii neglijam si ajungem la  probleme dentare grave care se traduc prin costuri mai mari si prin multe ore de stat pe scaunul de tortura. Cine si-ar dori asa ceva?
Ce-ar fi daca v-as spune ca exista o metoda simpla prin care costurile tratamentelor  stomatologice poate scadea cu 80%. Subliniez cu 80% nu "la 80%". Probabil ca va imaginati ca vreau sa vand vreun produs  minune. Nicidecum, produsul respectiv e vechi de cand lumea si accesibil oricui.. Acesta  se numeste preventie sau profilaxie.
Exemplu: un pacient se prezinta la mine cu o durere de masea. In urma consultului descopar o carie profunda complicata al carei tratament (scos nervul, pivot, coroana ceramica) costa 1000 de lei. Daca acelasi pacient s-ar fi prezentat in urma cu o luna,  inainte ca acea carie sa devina complicata, costurile ar fi fost de 200 de lei si tratamentul ar fi durat de 5 ori mai putin. Mai mult, daca pacientul s-ar fi prezentat la control periodic, acea carie fie n-ar fi aparut fiindca am fi eliminat factorii favorizanti din timp, fie as fi descoperit-o in stadiu incipient si tratamentul ar fi costat 80 de lei.
Alt exemplu: pacientul se prezinta la dentist cu dinti mobili si gingii inflamate si dureroase : suna familiar? Este asa numita paradentoza, de fapt numele corect este parodontopatie marginala cronica. Deja in acest stadiu planul de tratament este fie foarte costisitor fie foarte neplacut : proteze mobilizabile, din-acelea care se scot si se igienizeaza zilnic. Daca acest pacient ar fi facut controale periodice nu s-ar mai fi ajuns aici. iar costurile ar fi fost de 200-400 de lei pe an.
 Multi dintre pacientii mei motiveaza ca uita sa vina la contol periodic intrucat sunt 6 luni intre sedinte. Exista solutie: asistenta mea ii suna pentru a-i programa la fiecare 6 luni.

In concluzie: actionati azi! Gasiti un dentist dispus sa va treaca intr-un program de monitorizare continua si costurile tratamentelor vor fi mult mai mici decat peste cateva luni. E mult mai usor sa previi decat sa tratezi!